/на живо/ Ден 113: Недоволните отново на площада. И студентите протестират

Икономика

И днес под прозорците на властта граждани ще поискат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Гражданското недоволство не стихва вече 113 последователни дни.

Хронологията на днешния протест следим на живо.

.
Снимка: БГНЕС

20.00 ч.

Възстановено е към този час движението пред Софийския университет. За близо час в района се допускаха единствено линейки. В момента движението е спряно в района на Орлов мост.

19.40 ч.

.
Снимка: БГНЕС

Движението на кръстовището при Софийския университет е блокирано от демонстрантите. Намеренията на протестиращите студенти са да отидат до Орлов мост, където отново да блокират другото възлово кръстовище.

18.50 ч.

С протест на студентите започна днешната демонстрация срещу управляващите. Пред сградата на Софийския университет се събраха младежи от различни университети. Последният повод за техния гняв е изказването на Бойко Борисов, който заяви, че не харесва младите протестиращи.

В района, станал известен като “Триъгълника на властта” продължават всяка вечер да се събират граждани. Те държат исканията им от ден 1 да бъдат изпълнени – оставка и предсрочни избори и смяна на главния прокурор. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция и проблеми с независимостта на съдебната власт.

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

А иначе – общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

loading...