Кратки новини: Заплатите в МВР ще бъдат повишени с 10% от началото на 2021 г.

България Икономика Свят
Кратки новини: Заплатите в МВР ще бъдат повишени с 10% от началото на 2021 г.

© Юлия Лазарова

/* p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } /*]]>*/

„Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Заплатите в МВР ще бъдат повишени с 10% от началото на 2021 г.

От началото на 2021 г. всички служители на МВР ще получат увеличение на заплатите от 10%. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, съобщава БНР. Сумата нужна за увеличението на възнагражденията на 48 хил. служители на министерството е повече от 154 млн. лева.

Германски производител изтегля от пазара козе сирене

Германският производител JERMI Käsewerk GmbH изтегля от пазара всички произведени партиди от продукта си „Козе сирене с благородна плесен“, съобщиха от агенцията за безопасност на храните. Причина за изтеглянето е една партида от козето сирене с марка Milbona Selection на производителя с установено замърсяване с Листерия (Listeria monocytogenes). Засегната партида, в която е установено наличие на бактерията, не е допусната за продажба в българската търговска мрежа, но мярката е превантивна. Потребителите, закупили „Козе сирене с благородна плесен“ с марката Milbona Selection от всяка партида, могат да го върнат на търговеца, от който са го взели.

Кратки новини: Заплатите в МВР ще бъдат повишени с 10% от началото на 2021 г.

Изтеклите документи ще важат до 31 януари

На първо четене парламентът реши срокът за валидност на изтеклите лични документи ще се удължи до 31 януари догодина, за да не се струпват хора пред службите на МВР в пандемията от коронавирус. Мярката ще засегне над 410 хил. българи, които трябва да сменят личните си документи. Става въпрос за изтичащи над 300 хил. лични карти и около 110 хил. международни паспорта. До момента 48 държави са признали за валидни изтеклите български лични документи.

Подобряването на управлението на публичните предприятия се отлага

Парламентът удължи с още четири месеца срока за привеждане на органите за управление и контрол на всички видове публични предприятия в съответствие на Закона за публичните предприятия. Подобренията на управлението на държавните предприятия са част от ангажиментите на България за присъединяването към банковия съюз и Валутния механизъм II (ERM II). Промените бяха направени в края на миналата година, но все още не са приложени. Целта беше това да се случи в срок от 12 месеца, но сега управляващите поискаха срокът да нарасне до 16 месеца, т.е. допреди изборите. БСП настояваше това да стане с година по-късно.

loading...