Хайко Маас: Германия няма да се откаже от „Северен поток 2“

Любопитно
Хайко Маас: Германия няма да се откаже от „Северен поток 2“

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Проектът за газопровод „Северен поток 2“ ще бъде завършен, но все още не е ясно кога, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в интервю за медийната група RedaktionsNetzwerk Deutschland, съобщава ТАСС.

„За нашата енергийна политика и енергоснабдяване взимаме решенията тук – в Европа“, заяви той по повод критиките на Вашингтон към проекта. 

Още по темата

Газопроводът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Маас заяви, че Германия не планира да се отказва от диалога с Русия след отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, тъй като Москва, по думите му, е нужна за уреждането на регионални конфликти.

Той не споделя мнението, че ако на президентските избори в САЩ на 3 ноември победи кандидатът на демократите Джо Байдън, в отношенията между САЩ и Германия „всичко отново ще бъде добре“.

По-рано този месец Маас заяви, че американските санкции срещу проекта са неприемливи, изтъквайки, че според германската позиция подобни мерки са в разрез с международното право.

На 7 октомври стана ясно, че полският антимонополен регулатор UOKiK е наложил глоба от 7,6 млрд. долара на руската енергийна компания „Газпром“  заради „Северен поток 2″. UОКіК cъщo е глобила със 100 млн. дoлapa ocтaнaлитe пeт ĸoмпaнии, финaнcиpaщи проекта.

Рекордната глоба оказва допълнителен натиск върху Москва по отношение на проекта, който е почти завършен. Полша  отдавна се противопоставя на изпълнението на „Северен поток 2″. Причината – газопроводът ще задълбочи зависимостта на Европа от енергийните доставки на Русия, като застраши стабилността на Украйна, която служи като основен транзитен коридор за горивото.

Източник: Investor.bg

loading...