ЕЦБ е ускорила печатането на пари през март с фокус върху Германия

Любопитно
ЕЦБ е ускорила печатането на пари през март с фокус върху Германия

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) е ускорила темпа на извънредната си програма за обратно изкупуване на облигации с 22,7% през март въпреки забавянето в периода преди Великден, като Германия се е възползвала най-много от стимулите й, сочат публикувани във вторник данни, цитирани от Ройтерс.

ЕЦБ е изкупила облигации на стойност 73,5 млрд. евро въз основа на Програмата за извънредни пандемични покупки (PEPP) миналия месец, след като обеща да увеличи обема на изкупуванията и да предотврати ръст на лихвите по заемите, който заплаши да извади от релси възстановяването на еврозоната от рецесията, породена от пандемията.

Още по темата

Но данните за петте дни до 2 април показват, че нетните покупки по PEPP са били почти наполовина по-ниски спрямо предходната седмица до едва 10,6 млрд. евро, вероятно заради по-ниската пазарна активност преди Великден.

Германските държавни облигации са взели лъвския пай от щедростта на ЕЦБ през февруари и март с 44,8 млрд. евро, сочат комбинирани данни за PEPP и регулярната Програма за покупки в публичния сектор на централната банка.

Това е над два пъти повече от нетното предлагане на германски държавни облигации през тези месеци от 21 млрд. евро, сочат данните на UniCredit. То е помогнало за връщането на страната към теоретичната й квота в програмата.

Първоначално ЕЦБ беше съсредоточена върху покупките по PEPP на италиански и испански държавни ценни книжа, две от най-тежко засегнатите страни по време на първата вълна на пандемията през пролетта на 2020 г.

ЕЦБ съобщи, че ще увеличи значително обема на покупките си в отговор на ръста на доходността по облигациите, но не разкри целта си.

Запознати източници съобщават, че темпът няма да е толкова висок като 100 млрд. евро на месец, които ЕЦБ изкупуваше през пролетта на 2020 г., но все пак ще бъде значително над облигациите за 60 милиарда евро, които банката изкупи през февруари.

Източник: Investor.bg

loading...